Stubai topowy lodowiec Tyrolu

W połowie października na Stubaiu, największym austriackim lodowcu często słychać polską mowę. – Polacy to druga po Niemcach nacja, wykupująca noclegi w naszej dolinie – zaznacza Christian z miejscowej informacji turystycznej. 50 tysięcy polskich narciarzy w minionym sezonie sprawiło, że Stubai okazał się najchętniej wybieraną przez nas narciarską destynacją spośród wszystkich austriackich ośrodków.


rt_2011_11-115.jpg


Na tę popularność Stubaiu wśród Polaków niewielki tylko wpływ ma fakt, że sezon zimowy zaczyna się od połowy września. Wyciągi kręcą tu tylko do połowy czerwca, zaś na bardzo popularnym wśród narciarskich zawodowców Hintrtuxie – przez okrągły rok. Jednak to Stubai bije rekordy popularności, choć żeby do niego dojechać samochodem, trzeba dołożyć dodatkowo 100 km. Ponadto chyba narty w lipcu czy sierpniu to w powszechnej ocenie ekstrawagancja i atrakcja wyłącznie dla koneserów, lubiących bardzo wczesne wstawanie i jeżdżenie po firnie, jak elegancko określa się śnieżną maź, już przed południem. Na Stubaiu do pierwszych poważnych opadów śniegu – tego sztucznego, produkowanego gdy tylko temperatura spadnie w okolice zera stopni – działają wyciągi tylko w górnej części lodowca, obsługujące ok. 60 km tras. Później długość dostępnych nartostrad zwiększa się dwukrotnie, do 110 kilometrów, o wszystkich stopniach trudności.


rt_2011_11-111.jpg

A kiedy do doliny Stubai zawita prawdziwy śnieg, ruszają wyciągi na dodatkowych trzech terenach narciarskich. Ośrodek narciarski Schlick 2000 w Fulpmes to 22 kilometry nartostrad, wybitnie...

Wydanie: 7/2011, TRENDY
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail