Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie.
Przeczytaj całość , Zamknij to okno informacyjne.
 



100-lecie Finlandii: Finnair prezentuje fińską kuchnię lokalną

2017-06-29

(Warszawa 27.6.2017) W związku z nadchodzącą rocznica stulecia niepodległości Finlandii, Finnair wprowadza trzy nowe oferty kulinarne do posiłków na pokładach samolotów. W ten sposób przewoźnik wraz z Fundacją ELO, organizacją zajmującą się propagowaniem fińskiej kuchni, promuje zdrową i pożywną kuchnię tego kraju.

rt 2017 06 01

Szef autorskiego menu Finnaira, Eero Vottonen, stworzył dla klientów klasy biznes podróżujących między 4 października a 9 stycznia z Helsinek na trasach długodystansowych, wyjątkowe menu jubileuszowe, aby świętować kulinarne niuanse lokalnej kuchni. Menu oferuje takie przysmaki jak śledź bałtycki, gulasz Karelski i zupa z borowików z kawałkami wędzonego łosia. Vottonen zajął szóste miejsce wśród dwudziestu czterech uczestników prestiżowego konkursu Bocuse d'Or, który odbył się w styczniu w Lyonie, we Francji.

Podczas tworzenia menu jubileuszowego Finnaira, zastanawiałem się, co takiego dla mnie reprezentuje Finlandia i jej lokalna kuchnia", mówi Eero Vottonen. „Cieszę się, że mam okazję przedstawić fińskie smaki tysiącom pasażerów podróżującym z Finnairem przez ten kraj".

Finnair zaproponuje klientom klasy biznes podróżującym między 4 października a 9 stycznia do Helsinek na trasach długodystansowych, potrawy inspirowane specjalnym menu stworzonym na 100-lecie Finlandii przez Fundację ELO. W ofercie znajdzie się marynowany łosoś, pstrąg tęczowy i gulasz z Karelii z wołowiną i wieprzowiną. W celu uczczenia tego wydarzenia, różne wariacje menu jubileuszowego Fundacji ELO są również serwowane w ambasadach Finlandii na całym świecie.

Dla klientów klasy ekonomicznej podróżujących między 5 lipca a 9 stycznia na długich dystansach, Finnair wraz z Fundacją ELO i szkołą podstawową Cygnaeus w Turku przygotował posiłki promujące zdrowe i smaczne potrawy w szkołach. Dania zostały wybrane przez uczniów ze szkoły Cygnaeus podczas warsztatów w lokalach gastronomicznych Finnaira i dostosowywane do warunków samolotowych. Posiłki skomponowane są z tradycyjnych fińskich przysmaków, takich jak ziemniaki i klopsiki, a także makarony i mięsne zapiekanki.

Głównym celem naszej współpracy z Fundacją ELO jest pomoc w promowaniu zdrowej i smacznej fińskiej kuchni wśród setek tysięcy międzynarodowych pasażerów lecących z nami w tym roku", mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira. „Na przykład, zdrowe i wyważone posiłki szkolne stały się zasadniczym elementem uznanego fińskiego systemu szkolnictwa i z dumą zaznaczamy, że podajemy tak smaczne jedzenie na pokładach samolotów".

Finlandia była pierwszym krajem na świecie, który od 1943 r. oferuje bezpłatne wyżywienie w szkołach. Stopniowo szkolne posiłki w Finlandii stały się bardziej zróżnicowane i obecnie stanowią część większej holistycznej koncepcji pedagogicznej, która wykracza daleko poza szkolny obiad", mówi Seija Kurunmäki, dyrektor wykonawczy Fundacji ELO.

Na trasach długodystansowych Finnair będzie również serwować chleb żytni i pierogi karelskie. Obie pozycje znalazły się w pierwszej trójce podczas głosowania na fińskie potrawy narodowe, w którym wzięło udział blisko 50 000 Finów, aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości.

Więcej informacji dotyczących Fundacji ELO: http://www.elo-saatio.fi/en

Najlepsze na świecie szkolne jedzenie na pokładzie Finnaira (wideo): https://www.youtube.com/watch?v=YsninAqPkz8


Komunikaty Branżowe

Polecamy także:

Konkurs na dyrektora ZOPOT w Rzymie
  Polska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs na stanowisko DYREKTORA Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej (ZOPOT) z siedzibą w...

Jarosław Jeschke rezygnuje z funkcji CEO Small Planet
Small Planet Airlines Sp z o.o. informuje, że Jarosław Jeschke rezygnuje ze swojej obecnej roli dyrektora zarządzającego (CEO) z przyczyn zdrowotnych. Zarząd Small...

Ponad milion pasażerów z Wrocławia
Od początku roku wrocławskie lotnisko obsłużyło 1,15 mln podróżnych. W maju największy wzrost, prawie o 133%, odnotowały czartery. Zaraz po nich są tanie...

Singapore Airlines uruchomi najdłuższe połączenie regularne
Stanie się to już w październiku, kiedy ruszy bezpośrednie połączenie między Singapurem i Nowym Jorkiem, przy wykorzystaniu nowego Airbusa A350 -900ULR (ultra -...

Bezpłatny biuletyn

Strefa prenumeratora

Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl    

Hotelarz www.e-hotelarz.pl    

Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl

© 2017 ProMedia Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne