W tym roku miłośnicy kuchni regionalnej województwa śląskiego zjadą do urokliwej Pszczyny. Tam bowiem w niedzielę, 17 czerwca w Parku Zamkowymodbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki!
A jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską, wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Co ciekawe - po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu. To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.
Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy.
Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie
i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia - Śląska Organizacja Turystyczna.
Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterytycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy, Bitwie Smaków. Mówi się, że to jeden z najciekawszych pokazów gotowania na żywo! W tym roku
do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń", stanie Remigiusz Rączka – Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – Szef kuchni i właściciel
Punktu G-astronomicznego w Pszczynie. Można się więc spodziewać niezwykle emocjonującej walki kulinarnej.