Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie.
Przeczytaj całość , Zamknij to okno informacyjne.

Kulinarny wrzesień we włoskim regionie Emilia Romagna

2018-09-13

Świeże, włoskie przysmaki, lokalne produkty najwyższej jakości, różnorodny wybór potraw – to wszystko czeka na Ciebie we wrześniu w samym sercu Food Valley, czyli regionu
do którego należą miasta takie jak Piacenza, Parma, Modena oraz Bologna.

ham Festival copia

Jeśli ktoś ma ochotę przeżyć włoską, kulinarną podróż po zakątkach tego malowniczego regionu, przyjedź na Ham Festiwal, który jest częścią „Wine Food Festival” i trwa aż do grudnia 2018 roku. Emilia Romagna to jedyny taki region pachnący szynką parmeńską, pomidorami i serem, który oferuje wiele atrakcji dla odwiedzających w nadchodzącym jesiennym sezonie.

Jedzenie z bogatą tradycją

Parma – jedyne włoskie miasto nominowane w 2016 roku do nagrody Unesco za najbardziej kreatywne gastronomicznie miasto, zgodnie z tradycją, jest niekwestionowanym liderem światowej klasy kulinarnych specjałów. W średniowieczu benedyktyni opracowali produkcje sera Parmigiano Reggiano, którego smakiem można cieszyć się do dzisiaj. Natomiast Rzymianie odbywali podróże do tego rejonu, aby zasmakować się w pysznej szynce parmeńskiej. Prowincje Piacenza Reggio Emilia Modena, Parma i Bolonia skupiają się głównie na produkcji wędlin, sera Parmigiano Reggiano oraz octu balsamicznego tworzonego na bazie tradycyjnej receptury.

Znane w każdym zakątku świata

Mieszkańcy mają mnóstwo powodów do dumy, dlatego mogą na całym świecie szczycić
się swoimi specjałami, które niosą za sobą bogatą historię i niezastąpiony smak. Bez wątpienia jedzenie w tej części Włoch jest wyróżnikiem, który zachęca turystów do odwiedzenia tego regionu. Warto więc poza wypróbowaniem regionalnych przysmaków, dodatkowo poznać miejsca, w których produkty te są tworzone i przygotowywane tj.  Open Cheese Factories, czyli fabryki sera Parmigiano Reggiano PDO, która pod koniec września zostanie otwarta dla turystów. Odwiedzający będą mogli poznać etapy tworzenia  tego włoskiego przysmaku, a na koniec możliwość degustacji.

Szynka Parmeńska oraz ser są chronione i kontrolowane przez Consortiums, które promuje każdą inicjatywę mającą na celu ochronę szczególnych i unikalnych cech produktu.

Uczta kulinarna w Parmie!

XXI edycja Parma Ham Festival rozpoczęła się we wrześniu i będzie trwała aż do grudnia tego roku. Wydarzenie ma na celu odkryć doskonałość i wysoką jakość Prosciutto di Parma, czyli szynki Parmeńskiej; pokazać miejsca w których dojrzewa i jest pielęgnowana. Jest to doskonała okazja, aby móc rozkoszować się jej smakiem w pięknym, włoskim otoczeniu. Finestra Aperte jest dodatkową inicjatywą, która będzie odbywała się w weekendy. Najbliższe wydarzenie będzie miało miejsce 15-16 września, więcej  informacji znajduje się na stronie: www.festivaldelprosciuttodiparma.com/en/

Dodatkowo, wszyscy chętni będę mogli do 9 września odwiedzić fabryki Prosciutto, natomiast od 21 do 22 września największą na świecie fabrykę makaronów Barilla. Dla dzieci zostały przygotowane warsztaty na temat edukacji żywności, które mają uczyć najmłodszych, jak ważny jest wybór produktów wysokiej jakości. Turyści będą mieli także szansę kupić wyroby bezpośrednio od producentów.

Podróż ze smakiem

Gastronomiczny wrzesień będzie również okazją do poznania wszystkich miast, które
są częścią Destination Emilia. Region Emilia, Piacenza, Parma i Bolonia, oferują szereg ścieżek edukacyjnych oraz możliwość degustacji regionalnych produktów dla zwiedzających. Przeżyj w nadchodzącym miesiącu przygodę w prawdziwym włoskim stylu!

 


Aktualności

Polecamy także:

Głosowanie na certyfikat internautów
Już 26 listopada Polska Organizacja Turystyczna po raz XVI przyzna prestiżowe certyfikaty najlepszym produktom turystycznym. O tym, kto zostanie wyróżniony...

Muzeum Troi otwarte
Wyczekiwane przez miłośników historii z całego świata Muzeum Troi właśnie otworzyło swoje podwoje dla zwiedzających. Przez 10 dni przed oficjalnym otwarciem,...

Trwa proces tworzenia Polskiej Grupy Lotniczej.
Do Grupy przyłączono cztery kluczowe spółki lotnicze znajdujące się pod kontrolą Skarbu Państwa – Polskie Linie Lotnicze LOT, LOT...

PKL znów państwowe
Polskie Koleje Linowe wkrótce ponownie przejdą w ręce państwa. Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na...

Bezpłatny biuletyn

Strefa prenumeratora

Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl    

Hotelarz www.e-hotelarz.pl    

Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl

© 2017 ProMedia Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne