Nowy VAT w gastronomii

Obowiązywać zaczęło rozporządzenie ministra finansów z 28 listopada w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 212, poz. 1336). Obniża ono stawkę podatku z 22 do 7 proc. dla niektórych owoców, niektórych usług rzemieślniczych i gastronomicznych.
Od pierwszego grudnia niższą stawką VAT objęte zostały między innymi banany, daktyle, ananasy, niektóre owoce cytrusowe oraz orzechy będące przedmiotem dostawy lub wewnątrzwspólnotowego zakupu. Niższym podatkiem obciążone będą również winogrona suszone oraz owoce kiwi, przywożone z państw trzecich.
Rozporządzenie ustanawia także nowy termin powstania obowiązku podatkowego w odniesieniu do usług turystycznych opodatkowanych według szczególnej procedury. W tym przypadku obowiązek podatkowy powstaje z chwilą ustalenia marży, nie później jednak niż piętnastego dnia od daty wykonania usługi.



Wydanie: 8/2008, AKTUALNOŚCI
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail