Wkrótce otwarcie wrocławskiej Barki Tumskiej

Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie już w czerwcu zaprosi gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu miasta, przed otwarciem przechodzi ostatnie fazy przygotowań. Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku.


Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Obecnie trwają ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal w mieście usytuowany na Odrze. Na powierzchni 678 metrów kwadratowych rozmieszczone będą cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni i bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety dla gości i personelu. Do dyspozycji gości oddane zostaną trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajdzie się taras z parasolami. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny jako kawiarnia dla odwiedzających w sezonie letnim i pomieści do 100 osób. Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok. Środkowa kondygnacja wykorzystana zostanie jako sala restauracyjna i okolicznościowa dla 110 gości. Na najniższym pokładzie znajdą się natomiast 2 stylowe puby − „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości. Konstrukcja restauracji umożliwia wygodne wejście na jej górny pokład od strony hotelu, po trapach o szerokości 150 cm, oraz z poziomu rzeki. To z myślą o gościach poruszających się wzdłuż wodnego szlaku Odry, na przykład łodziami motorowymi. Pływającą restaurację zabezpieczono przed często kapryśnymi wodami Odry: dzięki specjalnemu umocowaniu, przyjmuje ona odpowiednie położenie w zależności od aktualnego stanu rzeki. Barka będzie podłączona do zasilania elastycznymi przewodami uwzględniającymi zmiany poziomu wody, odpornymi na mróz, izolowanymi i zabezpieczonymi kablem grzejnym. Barka Tumska zacumowana została przy Hotelu Tumskim przy pomocy trzech dalb, martwej kotwicy i pachołu cumowniczego. Sposób cumowania został przedstawiony w operacie wodno -prawnym autorstwa Władysława Bigaja i Piotra Bigaja z Wrocławia. Są to rozwiązania innowacyjne, jako że Barka jest pierwszym tego typu obiektem. Fragment Odry Północnej, gdzie stacjonuje restauracja, w myśl przepisów nie jest drogą wodną.

Wydanie: 2/2011, AKTUALNOŚCI
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail