Góry i narty na Wyspie Afrodyty

Cypr jest od dawna dobrze znany i popularny jako marka turystyczna. Jest uważany za typowo letni kierunek. Warto jednak spojrzeć na tę wyspę inaczej i uświadomić sobie, że można tam doskonale wypocząć również zimą.

r202201rt 929218 990150

Paradoksalnie podróż poza głównym sezonem może okazać się pod pewnymi względami nawet bardziej atrakcyjna. Wady dużego ruchu turystycznego są doskonale znane i coraz więcej turystów zaczyna szukać alternatywy dla zatłoczonych kurortów. Cypr oferuje taką właśnie alternatywę. Przyjazd na tę śródziemnomorską wyspę poza wysokim sezonem może dostarczyć wielu dodatkowych wrażeń. Wszak jest to miejsce z wieloma zabytkami i pamiątkami bogatej i długiej historii. To wreszcie wyspa z bogatą tradycją kulinarną, będącą mieszanką licznych kultur, które miały swoje wpływy w ciągu jej długich dziejów. To również miejsce z gościnnymi mieszkańcami i ich barwna kultura. Do tego podróż w niskim sezonie ma zalety dotyczące oferty noclegowej. Wiele sieci ma w tym czasie  ciekawe i atrakcyjne oferty. Przykładem może tu być sieć Louis Hotels, dysponująca obiektami nie tylko zresztą na Cyprze, ale także w Grecji. 

KUCHNIA JEST DOBRA CAŁY ROK

Kuchnia cypryjska jest przykładem na to, że mieszanie rozmaitych elementów na tym polu przynosi wyjątkowe efekty. W miejscowych potrawach i obyczajach kulinarnych znajdziemy ślady kuchni rzymskiej, fenickiej, ale również bliskowschodniej. Spotkanie z cypryjską kuchnią najlepiej zacząć od meze, czyli całej masy różnorodnych drobnych dań, przekąsek. Znajdziemy tam duszone i gotowane mięsa, świeże ryby (wszak jesteśmy na wyspie!), wędliny czy rozmaite sery. A wszystko to doskonale przyprawione i pełne aromatu lokalnych ziół. Kuchnia to wreszcie ważny element tradycji i...



ANNA SIENKIEWICZ

Wydanie: 1/2022, PREZENTACJE
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail