ARTYKUŁ PARTNERA | Kilka inspirujących wycieczek kulinarnych po Niemczech

2017-10-01

Hesja – tutaj wszyscy piją Ebbelwei

rt 2017 09zz 42

 W Hesji, kraju związkowym w centralnych Niemczech, napojem narodowym od kilku stuleci jest Ebbelwei, zwany też „Stöffche”. Brzmi dziwnie? Chodzi o niemiecki Apfelwein, odpowiednik polskiego cydru, który tutaj ma swoje tradycyjne i lokalne nazwy. Początki wina jabłkowego w Niemczech sięgają już wczesnego średniowiecza, jednakże produkcja cydru na masową skalę datowana jest na XVIII wiek. Wiąże się z tym niecodzienna historia – atak pewnego szkodnika, który zniszczył prawie wszystkie okoliczne uprawy winorośli, spowodował brak surowca do produkcji wina. Zaradni mieszkańcy Hesji użyli więc do wyrobu wina jabłek, co okazało się trafnym pomysłem. Frankfurt nad Menem, stolica Hesji, oferuje wiele atrakcji związanych z miejscowym trunkiem. Warto udać się do cydrowni Possmann Kelterei oferującej zwiedzanie z przewodnikiem, podczas którego można zobaczyć jak wygląda produkcja wspomnianego Apfelwein. Kolejną niesamowitą przygodą będzie przejażdżka frankfurckim tramwajem turystycznym „Ebbelwei-Express”, który wozi turystów po mieście, a spragnieni orzeźwienia dostaną świeży cydr już na pokładzie. Warto zauważyć, że Frankfurt to nie tylko „europejski Manhattan”, miasto banków, finansów i handlu, posiada on też swoją „turystyczną twarz” – słynie w szczególności ze swojej niesamowitej oferty muzealnej na Wybrzeżu Muzeów (Museumsufer) oraz kilku nietuzinkowych zabytków, z monumentalną Starą Operą na czele. Po wyczerpującym zwiedzaniu przychodzi czas na odpoczynek. Idealna na wieczór będzie wizyta we frankfurckiej dzielnicy Sachsenhausen, gdzie znajdziemy wąskie, przytulne uliczki wybrukowane kocimi łbami i ponad 100 tradycyjnych lokali serwujących cydr z własnych piwnic.

https://www.possmann.de/de/kelterei/kelterei-fuehrung https://www.ebbelwei-express.de/de/home/ 

https://www.ebbelwei-express.de/de/home/

Spreewald – kraina ogórka

rt 2017 09zz 43

Spreewald to unikalna kraina geograficzna znajdująca się w południowej Brandenburgii. Wykształcił się tutaj jedyny w swoim rodzaju krajobraz – mimo że te tereny były kształtowane od wielu wieków przez człowieka, można tu łatwo odnaleźć naturalny krajobraz lęgowy dla wielu gatunków zwierząt. W 1991 roku ustanowiono tutaj rezerwat biosfery UNESCO. Tutejsze bardzo żyzne i urodzajne gleby od dawna sprzyjały uprawom ogórków. Tradycje ich hodowania i później przyrządzania na wiele rozmaitych sposobówdoprowadziły do powstania słynnego produktu regionalnego. Z czasem ogórki spreewaldzkie stały się sztandarowym kulinarnym produktem eksportowym NRD. Przebywając w regionie Spreewaldu warto odwiedzić jedno z licznych gospodarstw wytwarzających ogórkowe przetwory, spróbować nowych smaków i zaopatrzyć się w ulubione rodzaje. W spreewaldzkim Lehde powstało Muzeum Ogórka (Gurkenmuseum), gdzie można zapoznać się z lokalną tradycją, zobaczyć produkcję ogórków na własne oczy oraz, oczywiście, wziąć udział w degustacji, m.in. ogórków królewskich – wg przepisu wybieranej co roku Królowej Ogórków. Obowiązkowy jest również rejs łodzią po spreewaldzkich kanałach, gdzie można spotkać się z dziką przyrodą twarzą w twarz. Blisko Spreewaldu położona jest stolica Dolnych Łużyc – Chociebuż, gdzie warto obejrzeć średniowieczną architekturę Starego Miasta, a w szczególności symbol miasta – Wieżę Grodkowską (Spremberger Turm), na której znajduje się dostępny dla turystów taras widokowy.

http://www.gurken-museum.de/pl/atrakcje/gurkenmuseum/

http://www.spreewald.de/pl/ 

 

Lubeka – stolica marcepanu

rt 2017 09zz 44

Pochodzenie marcepanu nie zostałodo końca odkryte. Choć powszechnie uznaje się, że przywędrował on do Europy prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, to Lubeka jest bezsporną europejską stolicą marcepanu. Jak się tam czasem mawia – to nie mieszkańcy Lubeki wymyślili marcepan, lecz to oni doprowadzili go do perfekcji! Wszystkiego o marcepanie można dowiedzieć się w Salonie Marcepanu Niederegger – na miejscu można również zasmakować różnych rodzajów tego smakołyku, a także zakupić najlepsze z nich. Ale Lubeka ma do zaoferowania o wiele więcej – np. przepiękną, hanzeatycką starówkę, która wpisana jest na listę UNESCO. Zwane „Miastem Siedmiu Wież” (określenie od bardzo wysokich wież pięciu średniowiecznych kościołów) jest niesamowitym świadectwem historii Hanzy – można zwiedzić tu doskonale zachowany zespół zabytkowy starówki z dziełami gotyku ceglanego światowej klasy. Lubeka słynie również ze związków z literaturą – to tu urodził się i spędził swoje dzieciństwo słynny niemiecki pisarz, laureat nagrody Nobla, Thomas Mann oraz mieszkał inny znamienity pisarz – Günter Grass. Fakt ten został upamiętniony w lubeckim Muzeum Literatury, w którym z pewnością warto złożyć wizytę.

https://www.niederegger.de/

http://www.luebeck-tourism.de/hosts/gastronomy/marzipan.html 

 

Berlin – a może… currywurst?

rt 2017 09zz 45

Każdy, kto choć raz odwiedził Berlin, zobaczył pewien charakterystyczny element krajobrazu, obecny (dosłownie) na każdym rogu. Chodzi oczywiście o bary z currywurstem, który jest rodzajemfastfooda – grillowana lub pieczona kiełbasa wieprzowa solidnie przyprawiona curry, podawana z sosem pomidorowym lub keczupem. Historia dania sięga 1949 roku, gdy Herta Heuwer wymyśliła tę potrawę i zaczęła ją sprzedawać na stoisku na rogu Kanststraβe i Kaiser-Friedrich-Straβe. Odwiedzając Berlin warto oczywiście spróbować kiełbaski w jednym z licznych lokali – polecamy Konnopke’s Imbiss na Schönhauser Allee. Mało kto wie, że istnieje pięć różnych stopni ostrości sosów curry – „od niebiańskiego do piekielnego”. To tylko jedna z wielu ciekawostek o currywurście, o innych można łatwo się dowiedzieć, odwiedzając interaktywne Muzeum Currywurst. To miejsce, które zagwarantuje naprawdę dobrą rozrywkę – można usiąść na kanapie z kiełbasek lub odwiedzić stacje zapachowe z różnymi przyprawami. Po zapoznaniu się z kulinarnym dziedzictwem Berlina warto też obejrzeć bardziej „tradycyjne” zabytki i atrakcje, których tutaj, jak na stolicę przystało, jest bardzo wiele. Na naszej liście znajdzie się Brama Brandenburska z aleją Unter den Linden, Wyspa Muzeów, Alexanderplatz, budynek Reichstagu czy okolice muru berlińskiego, a to tylko ułamek miejsc, na które warto poświęcić swój czas w Berlinie. Nie zapomnijcie również o spojrzeniu na Berlin z góry – przepiękny widok roztacza się z tarasu widokowego na berlińskiej wieży telewizyjnej. http://currywurstmuseum.com/ https://www.visitberlin.de/ Więcej informacji o kulinarnych Niemczech www.germany.travel

http://currywurstmuseum.com/
https://www.visitberlin.de/

------------------------------------

Więcej informacji o kulinarnych Niemczech: www.germany.travel


Polecamy

Polecamy także:

Kampania promocyjna Mołdawii #BeOurGuest
Mołdawia zainaugurowała kampanię promocyjną pt. #BeOurGuest na 4 rynkach: polskim, włoskim, rumuńskim i mołdawskim. Głównym punktem jest film, który pokazuje...

Rekord akcji „Polska zobacz więcej – weekend za pół ceny”!
Około 110 tys. turystów skorzystało z oferty podczas jesiennej edycji „Polska zobacz więcej – weekend za pół ceny”, która odbyła się w dniach 6-8...

Hotel Trends Poland & CEE – rekordowa frekwencja
Prawie 450 praktyków branży hotelowej uczestniczyło w tegorocznej konferencji Hotel Trends Poland & CEE, która odbyła się 27-28 listopada w hotelu Sofitel...

Laureaci 4. edycji konkursu Hotelarz Roku
Podczas finałowej gali konkursowej w hotelu Sofitel Warszawa Victoria, która zakończyła pierwszy dzień organizowanej przez magazyn „Hotelarz” konferencji Hotel...

Bezpłatny biuletyn

Strefa prenumeratora

Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl    

Hotelarz www.e-hotelarz.pl    

Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl

© 2017 ProMedia Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne